Blog

Bitcoin staat voor een belangrijk kruispunt

Misschien herinnert u zich de enorme stijging van de bitcoin koers eerder dit jaar nog. Rond begin mei 2017 maakte de bitcoin koers een flinke groeispurt door; een bitcoin was op het hoogtepunt bijna 2500 euro waard en de koers schommelt nog steeds rond dat punt. Dat zou per 1 augustus wel eens kunnen gaan veranderen, want dan vindt er mogelijk een zogenaamde "fork" plaats. Veel bitcoin-gebruikers hebben uit voorzorg hun bitcoins van handelsplatformen afgehaald en op een hardware wallet gezet.

De toekomst van bitcoin

Er is de afgelopen tijd veel discussie geweest over veranderingen in digitale valuta-netwerken zoals bitcoin. In de bitcoin-wereld zijn de gebruikers de baas, en deze gebruikers zijn het niet allemaal eens over de koers die bitcoin zou moeten varen, met name gericht op de schaalbaarheid van bitcoins. Vandaar dat er vanaf 1 augustus hoogstwaarschijnlijk een verandering gaat plaatsvinden. Dit wordt "forken" genoemd.

Een bitcoin fork

Een "fork" is een verandering in de software van digitale valuta. Deze fork heeft als resultaat dat er twee aparte versies van de blockchain ontstaan, met een gedeelde geschiedenis. De blockchain is het "grootboek" dat alle transacties die ooit zijn gedaan bijhoudt, en bij elke transactie wordt meegestuurd. De blockchain zorgt er dus voor dat er bij bitcoin geen centrale bank nodig is als tussenpersoon.

Forks kunnen tijdelijk zijn, een paar minuten duren, of kunnen een permanente splitsing zijn in het netwerk. Als dit gebeurt, worden er ook twee verschillende digitale valuta's gecreëerd, wat een koersdaling tot gevolg kan hebben.

De noodzaak van verbetering

Digitale valuta's zoals bitcoin maken gebruik van open-source software protocollen met onafhankelijke ontwikkelingsteams die verantwoordelijk zijn voor de veranderingen en verbeteringen van het netwerk.

Veel bitcoin-gebruikers hopen een ​​open financieel systeem voor de wereld te creëren en geloven dat digitale valuta's essentieel zullen zijn bij het bereiken van die missie. Digitale valuta's zijn echter nog volop in ontwikkeling. Verbetering van de software - zoals het aantal transacties dat een netwerk kan ondersteunen - wordt als cruciaal gezien voor het bereiken van financiering 2.0.

De fork van 1 augustus

Bitcoin-gebruikers moeten vanaf 1 augustus hun ondersteuning voor de nieuwe valuta tonen en upgraden - op dezelfde wijze als mensen regelmatig applicaties op hun computer bijwerken. De wijzigingen worden pas geaccepteerd als veel mensen ermee akkoord gaan, net als veranderingen in mobiele telefoonnetwerken die veel gerelateerde ondernemingen moeten accepteren.

Het is dus niet perse direct duidelijk welke koers bitcoin op gaat vanaf 1 augustus, maar spannende tijden worden het wel. Wil je als bitcoin-bezitter geen risico lopen op flinke verliezen, dan wordt geadviseerd om af te wachten tot er meer duidelijkheid is.

 

 Tags: , , ,